En el marc del Programa de les Activitats econòmiques de les dones, ASAFRO ha organitzat dos tallers de reforç de les capacitats dels grups de dones en la gestió de les explotacions agrícoles orientada sobre els resultats i a la gestió dels documents comptables. El primer taller de formació es va fer a Nyanon i el segon a Boumnyebel respectivament el 31 de maig i el 22 de juny de 2017. La primera part de la formació amb el títol de «La gestió d’una explotació agrícola orientada sobre els resultats» va estar impartida per la Sra. NGO GWEM Anastasie Solange especialista en gestió i disseny integral dels boscos i territoris tropicals. I la segona jornada amb el titol d’« El manteniment de registres comptables » va estar dispensada per la Sra. TCHASSEM Marie Louise, Ajuda/Comptable de casa.
87 dones van participar en els dos tallers, representant a 42 organitzacions/grups.
Específicament dirigit a la formació dels grups de dones per:
• Millorar les capacitats de les dones per millorar la producció i la productivitat dels seus camps
• Identificar els principis de la gestió basada en els resultats
• Identificar els passos d’una gestió rendible
• Fixar els resultats i indicadors que permeti:
• Quantificar la producció
• Mantenir un diari quadern o diari d’ingressos/despeses
• Identificar el benefici de la inversió
Aquests objectius intermedis es van dividir en quatre mòduls i pauses intercalades, tot en vuit hores de treball intens i interactiu.
Fortaleses i debilitats de la FORMACIÓ
1. Fortaleses
Entre els punts forts d’aquests dos seminaris inclouen:
– La mobilització de les dones: gairebé tots els grups convidats han respost a la crida, mostrant una bona consciència i la comunicació entre ASAFRO l’entitat organitzadora i la població objectiu.
– Les dones han estat molt puntuals doncs totes van dormir al lloc de la formació, el que va permetre respectar els horaris.
– Totes les dones presents tenien un bon coneixement de la llengua francesa.
– A Boumnyébel En concret, es va registrar la presència de nenes i dones relativament joves. Les dones grans eren poques.
– La formadora principal els hi va explicar els conceptes clau en francès i Bassa, per fer arribar millor el missatge.
– La interacció i la participació dels participants autoritzats per guanyar-se la vida i la formació en la forma d’un intercanvi que posa els alumnes en el centre del procés d’aprenentatge.
– Exercicis pràctics, exemples de les experiències dels participants i les cançons han estat intermedis útils per mantenir els participants atent durant tota la formació.
– El treball d’estudi ha verificat els objectius, mentre que les activitats pràctiques van permetre la participació activa de les dones a través d’un intercanvi d’experiències.
2. Les debilitats
– La jornada de treball es llarga tot i les pauses, i l’entreteniment de cant, les participants van començar a mostrar signes de distracció al voltant de 15 hores, com la preocupació per la por a perdre els últims cotxes per portar-les cap a casa.
– Per mitjà de la coordinació dels treballs al taller estava clar que algunes de les dones delegades pels seus grups no van demostrar lideratge i tenien dificultats per gestionar situacions encara banals. De la mateixa manera, les personalitats fortes tendeixen a oprimir les de menys caràcter.
– A Nyanon, la majoria de les participants eren d’edat avançada edat, el que no va ser fàcil per mantenir-les atentes durant tota la formació.