cenefa-header-footer

Presentació llibre ‘Camerun: negre sobre blanc’ a Roda de Ter

El passat 26 de novembre es presentar al teatre Eliseu de Roda de Ter el llibre Camerun. Negre sobre blanc, a càrrec dels autors Ramon Bufí i Ester Busquets. Aquest llibre és fruit de l’experiència que aquest estiu van poder viure ells mateixos, juntament amb un grup de persones del poble, durant el viatge i l’estada en diferents poblats de la selva camerunesa (àrea de Bobog), amb qui fa tres anys que estan agermanats.
Portada Teatre

L’acte es va iniciar amb la intervenció del grup musical de percussió Siiboo Àfrica format per nois de procedència africana diversa. Els sons dels djambés van amenitzar l’inici i el final de l’acte.
IMG_6791

Prèviament a la presentació del llibre, en Bawe Walter, un camerunès que ja fa set anys que viu a Manresa, ens va oferir unes breu pinzellades sobre el Camerun d’avui, la seva riquesa, els seus valors, la importància de l’acolliment, etc. Tot seguit, en Ramon i l’Ester van compartir amb els assistents la lectura d’alguns fragments del llibre amb les reflexions i els interrogants que els integrants del grup es van plantejar durant la seva estada, i que ells han recollit en les cent pàgines del llibre.
IMG_6853

Com s’explica en les primeres pàgines del llibre, s’ha volgut reflectir tot allò après durant un viatge en el qual, davant una nova realitat, un pot sentir-se sacsejat, desplaçat i qüestionat des de molt endins. El títol, Negre sobre blanc, vol fer palès tot allò que l’africà encara té a dir i a ensenyar al blanc, i amb aquest llibre, tal com es recull en la contracoberta els autors fotografien els costums, la idiosincràsia i, naturalment, la pobresa, el patiment, que tenalla amb tanta força la societat camerunesa. Però, paradoxalment, mostren com també hi ha una realitat plena de valors en majúscula que sovint passen inadvertits als ulls del nostre món benestant, i que qüestionen diferents aspectes de la nostra manera de viure. D’aquesta manera es vol donar a conèixer una realitat, s’intenta aprofundir en els valors apresos i, alhora, s’ajudarà a finançar l’agermanament Roda-Bobog, ja que tots els beneficis del llibre seran destinats a projectes nascuts de l’agermanament.

Negre sobre blanc ha estat prologat per Bayiha (Director d’ASAFRO), i conté vuit capítols amb títols tan suggerents com La pobresa enriquidora, L’alegria fonda, L’espiritualitat vital, La cooperació qüestionada…, a més d’uns apunts finals dels alcaldes de Roda de Ter i les Masies de Roda, i les breus reflexions d’un grup de mestres i professorat de diferents escoles implicades en l’agermanament i un recull de piulades fetes per persones que han viatjat al Camerun.
IMG_6847

Per tancar l’acte, l’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, i el de Masies de Roda, Ramon Isern, van adreçar unes paraules de suport a la solidaritat entre Roda i Bobog. Finalment, Antoni Cabré i Jaume Borràs, membres d’Agermanament, van tornar a posar l’accent en la importància del treball de cooperació que s’ha anat consolidant des de Roda de Ter.

Comparteix l'entrada