Explicacions i reflexions

A mà – Ni woo
INTERVENCIÓ DE COORDINACIÓ – DESEMBRE 2014, GENER I FEBRER 2015 –
Salvador Cortadellas
ceramica-093pintura-158
Bot-Makak: Malgrat els mals moments que es passen en discussions per resoldre conflictes interns, bàsicament amb en Mitchel Nguimbus (encarregat del taller de paper), malgrat la forta calor que hi fa aquest any, malgrat algun “accident” físic, malgrat la duresa de la vida “solitària” a Bot-Makak , es podria dir que a març 2015, després de la meva tornada, estic content de com va el projecte i animat encara que estiguem acostumats a un altre tarannà que fa que les coses funcionin amb més celeritat, voldries anar més ràpid però el ritme africà només s’entén quan hi convius un cert temps i s´ha d’acceptar i tenir molta paciència.

OBJECTIU BÀSIC: FORMACIÓ
Els 130 alumnes de l’escola Le Mailloux venen setmanalment, alternant la formació en ceràmica i en pintura-dibuix. Així, la matèria d’expressió plàstica està totalment integrada en la programació escolar, els alumnes son avaluats i tenen els exàmens pertinents cada trimestre. L’Abbe Mitchel, director de l’escola em deia que aquesta estava considerada la millor de tota la província i que en part era també gràcies a Ni Woo. De tant en tant també hi venen alguns grups de l’escola Saint Tomàs.
D’acord, alumnes, directors i professors estan contents i jo a mitges ja que l’objectiu era formar als mestres. Si fossin 130 professors, un de cada escola, podem imaginar que tota la carta escolar de la regió rebria aquesta formació. Però bé, es així i el centre està actiu, esperem que més endavant els mestres s’animin, es qüestió de temps i que vegin resultats i aplicacions de la formació.
També, a partir de abril 2012 va començar la formació amb aprenents ja adults al taller de ceràmica i pintura (4 dones i tres homes). Algun ja comença a destacar i realitza treballs que ja son molt vàlids.

PRODUCCIÓ
La producció artística de cara a un futur autofinançament va avançant poc a poc amb els treballs dels aprenents que venen tant al taller de pintura com en el de ceràmica, aviat podrem dir que seran vendibles, com també ja ho és el paper artesanal que surt del taller de paper i actualment es treballa per trobar mercat apart d’abastir el propi centre. Ens plantegem de posar una parada els dos divendres de mercat per tal de no tant sols vendre sino també informar i si es veu un rendiment els mestres s’animarien més aviat. Val a dir que l’idea d’obrir una botiga a centre-ville, de moment queda descartada i sort que no la vam agafar ja que tota la construcció on era la botiga, que es va fer nova, ha d’anar a terra.
El 2015 es pretén, apart de seguir les activitats citades, treballar en el màrqueting del paper: fer mostres d’invitacions de boda, bateig, funeral, felicitacions de Nadal, aniversaris etc..treballant junts el taller de paper i el de pintura – dibuix que s’iniciaria amb el disseny gràfic i buscant el posterior mercat. En Michel te una amic especialitzat amb el màrqueting artesanal i el pot ajudar, ens va venir a veure a Bonandale i es va mostrar disposat a col·laborar.
D’altre banda s’ha d’insistir amb el seguiment de la fleca; en Joseph ha de fer cartells anunciant-ne el lloguer i penja’ls a centre- ville a veure si algú s’interessa en ser el flequer de Bot-Makak.
També es vol seguir amb la sensibilització i difusió del projecte per tal d’animar els mestres a venir i seguir els intercanvis amb altres col·lectius com el que s’ha realitzat el febrer a Bonandale.
En quant a construcció : Tant sols falta separar l’espai superior de la vivenda dels masovers per tal d’obtenir dues habitacions i aixecar un porxo a l’entrada. S’intentarà fer-ho a mitjans d’any. També veurem si tenim possibilitats d’acabar de pintar la façana sud del foyer donant-li un nou aspecte.

CONSTRUCCIÓ. ESPAI PER MASOVERIA
maosoveria-173
El gener i febrer 2015 s’ha treballat en l’arranjament d’un últim espai que quedava al fons del foyer. L’habitació i cuina dels masovers estaven instal·lades al mig del centre de formació i es barrejava la vida familiar amb el treball formatiu del centre creant alguns problemes. Així doncs s’ha fet un habitatge nou en aquest espai que estant dins del mateix foyer queda separat, amb entrada independent, mes ampli i des del que l’Elene (la masovera) podrà seguir amb les tasques encomanades.
Obres: S’han tirat avall diversos envans i aixecat de nous, s’ha posat sostre de fusta a tot l’espai, s’han obert tres finestres (lavabo, cuina i habitació), ampliat la porta i l’entrada, posat portes al lavabo i dutxa, s’ha construït una escala i ocupat el pis de dalt on s’han posat parets i un sostre de fusta deixant espai de ventilació sota el sostre de planxa del foyer. Els queda doncs una planta baixa amb cuina-menjador, sala, lavabo, dutxa i al pis de dalt de moment es una sola i gran habitació que s’ha de separar i convertir-ho amb dos habitacions i un espai per endreçar la roba i altres coses. S’hi ha fet també instal·lació elèctrica : llums, endolls, interruptors etc… A partir del 20 de març ja s’hi han instal·lat.
Al moment de tancar aquest espai, es va tenir en conte deixar instal·lat, per el centre, un dels WC de manera que queda al fons del passadís, al costat de les habitacions dels formadors.

TALLER DE TREBALLS AMB FUSTA PER ALS PROFESSORS I ALUMNES DE LES ESCOLES.
Aviat (abril o maig 2015) s’instal·larà un nou taller de treballs amb fusta i un despatx de coordinació aprofitant els espais alliberats que ocupaven els masovers. El fuster de Bot-Makak, que és el coordinador local del projecte, passarà a formar part del equip de formadors i iniciarà els alumnes en l’art de la fusta fent petits objectes com : clauers, taulers de dames amb les fitxes i caixa per guardar-les, jocs de domino i caixa per guardar, marcs de mirall, bijuteria, caixetes per guardar el que es vulgui, collarets, etc….tot aprofitant la gran quantitat de sobrants de la seva fusteria (cost material 0), treballant també conjuntament amb el taller de pintura per pirogravar i decorar els objectes i ampliant la formació global del centre. Creiem que si en Joseph entra a formar part del equip i té el seu sou, s’implicarà també més en la seva feina de coordinació local, que fins ara feia voluntàriament.
També hi farà formació professional amb un grup de joves, és un projecte que té i per el que ja ha demanat subvenció al govern del país.

DESPATX DE COORDINACIÓ
El taller de fusta s’instal·larà en el que era la cuina, i on era l’habitació dels masovers s’hi muntarà un despatx per el coordinador. Com aquest al mateix temps és el fuster, hi farà una taula i tres cadires, un armari arxivador i algun prestatge. Tant sols falta pintar i instal·lar-ho quan estigui fet, també repassar l’ instal·lació elèctrica.

BONANDALE . LA DIFUSSIÓ DEL PROJECTE

El 5 i 6 de gener en Nessah i jo vam anar a Douala per tal de preparar amb en Guillem Casasnovas, de Midle- Africa, els tallers de ceràmica i pintura amb els nois i noies de Bonandale ja parlats l’any passat. Vam acordar que Ni WOO hi aportaria els formadors, el material , el viatge i la feina mentre que per part del col·lectiu d’artistes de Bonandale se’n ocuparien del allotjament, el menjar, la beguda i la informació i organització de grups . Tots ells estaven molt encuriosits i interessats per el projecte.
Del 27 de febrer al 2 de març, en Nessah, l’Eliane ,en Samuel i jo vam anar cap a Douala i després de dinar a casa d’en Guillem ens dirigirem junts cap a Bonandale, val a dir que es un poblet fantàstic a la riba del Buri, verd , net, tranquil i només a ½ h de la caòtica Douala !!
Havien decidit de fer les activitats i allotjar-nos al centre (encara inacabat) que està construint en Joel Mpah Dooh, el pintor ja reconegut , net del antic xef de village i qui primer es va instal·lar allà. Després s’hi van afegir amics seus pintors, escultors, musics, gent de teatre, i van anar llogant o comprant cases i així es va formar el col·lectiu. Aquest centre és una gran casa amb habitacions, ja acabades, per allotjar-se, al pis de dalt i a baix hi ha un gran estudi de treball. Està enfocat per oferir-ho a artistes que vulguin passar-hi el temps que vulguin treballant-hi, preparant exposicions i també per fer-hi tot tipus d’activitats artístiques i formatives. El lloc és fantàstic i molt tranquil al costat del riu, idíl·lic. Nosaltres el vam estrenar i no cal dir lo content que estava en Joel…..i nosaltres!!
Dissabte i diumenge, en grups de 25 vam estar treballant amb 100 alumnes del Lycèe de Bonandale, l’Eliane amb la pintura, en Samuel amb el modelatge i jo amb el torn. Va ser tot un èxit i tothom ho va valorar molt i hi ha ganes de seguir la col·laboració. A les nits, després de sopar a casa d’en Joel, anàvem a la d’en Rasby, un dels músics, cantautor, i allà, ara una cançó tu ara una jo vam passar plegats unes bones estones. Durant el dia, després del treball ,vam visitar tots els tallers i veure la interessant obra que fan tots ells.
Creiem que es molt interessant per Ni WOO repetir aquestes experiències i fer conèixer poc a poc el projecte més enllà de Bot-Makak, sembrar per recollir.
Amb en Guillem Casasnovas, parlant del projecte em va dir que ell ens podria ajudar en quant a la direcció. Parlant-ho amb Agermanament estem considerant que no s’ha de relegar ASAFRO com administradors i si que veiem més clar acceptar la seva disponibilitat però com a assessor-col·laborador d’en Joseph, el coordinador local, anant-hi de tant en tant per veure com va tot, ajudar a resoldre possibles problemes, donant idees etc…

Bé, fins aquí aquesta mica d’informació general i amb aquest sentiment que la gent de Bot-Makak han fet tant seu: “Petit a petit l’ oiseau fais son nid”.

Salvador Cortadellas

Comparteix l'entrada