Lideratges, ordre i focus de conflicte
Què tenen en comú Jacinda Ardern, Emmanuel Macron, els Rohingyàs o #NiUnaMenys? Tots ells són noms propis que han definit el 2017. Dones, homes, col·lectius i fenòmens que han tingut un paper transformador durant aquest any. Són els 40 protagonistes CIDOB de l’agenda internacional 2017.
Quantes persones van morir a causa del terrorisme a l’Iraq? Quin és el cost anual estimat de l’evasió i el frau fiscal als estats membres de la UE? 67 països. 9.765 víctimes. 1 bilió d’euros. Són algunes de les xifres que ens ajuden a transitar per les principals qüestions que han marcat l’actualitat durant aquest any. Distàncies, quantitats, volums, edats … de Trump al Brexit i de Corea del Nord al bitcoin: el 2017 en xifres.
Quins temes marcaran l’agenda el 2018? Com cada any, en un exercici de prospecció del món que ve, ‘El món el 2018’ reflexiona sobre les tendències d’un any en què els símptomes de la crisi de l’ordre global s’accentuaran degut en part a tres factors: la retirada dels Estats Units d’alguns espais, la redistribució del poder a escala global i un accelerat canvi tecnològic enfront del que individus, corporacions i fins i tot estats se sentiran cibervulnerables.
A més, aquesta nota inclou una agenda amb les 60 dates a marcar al calendari. Eleccions, cimeres i efemèrides com els 100 anys del final de la Primera Guerra Mundial, el 70 aniversari de l’adopció de la Declaració Universal dels Drets Humans o el 50 aniversari de l’assassinat de Martin Luther King.
Una de les principals conclusions d’aquest informe és que no és només l’ordre global el que està qüestionat, també ho estan els ordres regionals i, fins i tot, els contractes socials a moltes parts del planeta. No assistirem a un canvi d’ordre el 2018 però no podem postergar el debat sobre la possible obsolescència de l’actual.