cenefa-header-footer

Correu enviat pel Francesc Mateu a la Junta Directiva de Lafede.cat per fer-ho arribar a les entitats

Benvolgudes entitats,
Com heu vist a la premsa, ha saltat un escàndol dels companys d’Oxfam Gran Bretanya a Haití en l’any 2011.
Infeliçment el que s’explica és cert. La major part de les dades que publica ara la premsa, són les de la pròpia investigació d’Oxfam de fa 7 anys. Aquest cas quan es va produir el 2011 ens va causar no només vergonya sinó fàstic i repulsa. Em sembla incomprensible que ens passin aquestes coses en les nostres entitats. Crec que no ho entendré mai això.
Dit això, estem parlant d’uns esdeveniments de l’any 2011 (fa 7 anys) que l’organització va conèixer, i es van prendre mesures contundents contra tots els treballadors involucrats en el tema i tots ells varen ser acomiadats o varen dimitir abans de l’acomiadament. Fruit d’aquella situació es va revisar tot el protocol de prevenció i es van canviar procediments d’alertes i denúncies internes perquè això no torni a succeir. Crec que la reacció interna per prevenir que no es reprodueixi aquest fet van ser bons.
No sabem per què sorgeix altre cop un tema de fa 7 anys, conegut, tancat (i sobre el qual Oxfam ja havia comunicat públicament la seva existència el 5 d’agost i el 5 de setembre del 2011). Sospites les que vulgueu, però certeses no en tenim.
Estem fent front a la situació com a institució però som conscients que l’impacte va més enllà d’Oxfam lntermón i acaba esquitxant tot el sector i tot el món relacionat amb la cooperació i ens veurem totes jutjades per uns comportaments particulars i puntuals.
Em sap molt greu la situació, tant personalment com institucionalment, i vull demanar-vos disculpes per tot el que pugui generar i us acabi afectant. Estem fent un exercici d’explicar tot el que sabem i difondreu. Ens trobem amb les dificultats de recuperar informació de fa set anys i que en aquell moment, Oxfam lntermón tenia una oficina pròpia a Haití independent de la de Gran Bretanya que és la que va registrar els incidents i per tant son ells els que ens han de proporcionar la informació.
La resposta de la ciutadania ha estat encoratjadora perquè la immensa majoria ha entès que és un fet aïllat i fins i tot hem rebut missatge d’ànims. Evidentment també hi ha hagut qui legítimament s’ha donat de baixa.
Tot i així, siguem conscients que la reacció en contra serà desproporcionada i serà generalitzada i per tant, tingueu present que buscaran casos a totes les entitats i sobretot us preguntaran si es disposa de mecanismes per evitar-ho. Podem compartir els nostres, si esteu interessats.
Transmeteu les meves i les nostres disculpes als equips de les vostres entitats. Esperem poder seguir treballant fent-nos ressò de les activitats per les quals tothom ens coneix i no per aquests fets lamentables.
Quedo a la vostra disposició per qualsevol cosa que vulgueu.
Una abraçada.
Francesc Mateu i Hosta
Director d’Oxfam lntermón a Catalunya Barcelona, 12 de febrer de 2018

Comparteix l'entrada