Cinefòrum a Sabadell: Reflexionem sobre la lluita contra els abusos de les empreses extractives amb el documental La ilusión de la abundancia
El passat dijous, 28 de novembre, es va celebrar un cinefòrum organitzat per Oxfam, La Lliga dels Pobles i Agermanament sense Fronteres, dins les activitats de la Comissió d’Educació per la Ciutadania Global del Consell de Solidaritat i Cooperació de Sabadell. L’esdeveniment va girar al voltant del documental La ilusión de la abundancia, una obra que posa el focus en els impactes devastadors de les empreses extractives a Llatinoamèrica i en la valent lluita de les defensores del medi ambient i els drets humans.
Una mirada crítica al model extractiu global
El documental, dirigit per Érica González Ramírez i Matthieu Lietaert, és una road movie que recorre els paisatges marcats per l’explotació de recursos a Llatinoamèrica, denunciant les pràctiques de grans empreses europees, nord-americanes i asiàtiques, així com el paper de les institucions financeres i certificadores que les sustenten. A través de les històries de tres dones valentes —Bertha (Hondures), Carolina (Brasil) i Màxima (Perú)—, la pel·lícula mostra els enormes riscos que assumeixen en la seva lluita: en els darrers 20 anys, més de 2.000 activistes han estat assassinats, dos de cada tres a Llatinoamèrica.
Globalitzar la lluita per la justícia ambiental
La ilusión de la abundancia no només denuncia aquestes injustícies, sinó que també té un objectiu clar: internacionalitzar la lluita contra les pràctiques irresponsables de les multinacionals i fomentar canvis legislatius. Una de les propostes destacades és l’aprovació de normatives com la de Deguda Diligència Empresarial, que busca regular l’impacte de les empreses sobre els drets humans i el medi ambient.
El projecte ha estat possible gràcies al suport de més de 20 organitzacions socials d’11 països i al compromís d’entitats com Oxfam Intermón, que ha finançat part de la producció per visibilitzar aquestes problemàtiques globals.
Sensibilitzar i actuar
Des de les ONG organitzadores, aquest cinefòrum es presenta com una oportunitat per sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes del model extractiu i fer incidència davant les institucions per exigir responsabilitats i canvis. A més, contribueix a donar veu a les defensores dels drets humans i el medi ambient, convertint les seves lluites en referents de resistència i esperança.
Amb el suport del públic i l’impuls de col·lectius i governs, iniciatives com aquesta poden ser clau per avançar cap a un model global més just i sostenible.
“Aquesta pel·lícula es va fer per honorar la memòria d’aquestes defensores de la terra i del medi que van perdre la vida per protegir la natura”. Érica González Ramírez i Matthieu Lietaert.